domingo, marzo 27, 2011

COSES EL NOSTRE POBLE

1609, els veïns del Camp de Túria, injustament espoliats de les seues terres, expulsats de les seues terres

Sol ser habitual que aquest espai el dediquem a donar compte de les distintes activitats o esdeveniments importants o colpidors que s’han produït al nostre entorn abans de tancar l’edició del diari.

No obstant això, en aquesta ocasió volem aprofitar-lo per a donar-vos a conèixer l’Exposició que ens visitarà el mes de maig i al voltant de la qual hem volgut preparar activitats per aprofundir en el nostre coneixement com a poble en els moments actuals, en què la integració és tan necessària, “per recordar” d’on venim, qui som, quines han sigut les nostres arrels i, sobretot, què podem fer per no tornar a incórrer en errors passats.

L’exposició que us presentem, amb la col·laboració de la Regidoria de Cultura, ha estat organitzada per l’ Institut d’Estudis Comarcals del Camp de Túria i fa una lectura de la ciutadania morisca, de com vivien i gaudien de la seua terra, i de com van ser cruelment espoliats de tot i expulsats d’aquest el seu país.

Sí, amigues i amics, en 1609 un de cada tres valencians moriscos va tenir que deixar tot el que tenia i fugir a terres africanes davant una injusta expulsió que els va obligar a fer el camí en tan sols tres dies. En eixos tres dies, moltes de les poblacions del Camp de Túria i els Serrans quedaren totalment despoblades ( Benaguasil, Bugarra, Pedralba, Marines) o molt minvades (La Pobla o Riba-roja on tan sols quedaren 45 cases habitades ) i algunes poblacions continuen així avui en dia. Però no sols va suposar l’èxode de persones sinó també la pèrdua d’oficis, de saber conrear la terra i treure uns fruits que els cristians vells no havien sabut mai, curant el cicle de l’aigua i la terra com una part natural d’ella; va ser pèrdua de cultura, d’enriquiment personal i també econòmic.

Animeu-vos a visitar l’exposició durant els dies que romandrà oberta, des del 7 de maig fins al 28 de maig, al Centre Sòciocultural, tot i tenint en compte que ens deixarà uns dies (del 12 al 15 de maig) per poder participar de les Trobades d’Escoles en València que enguany es faran en Gàtova.

No vull acabar sense fer públic l’agraïment col·lectiu a totes les entitats i persones que han fet possible aquesta activitat , però, sobre tot permeteu-me la llicència d’agrair especialment la total dedicació i l’empenta que el nostre company Guillem Pascó, ha posat per a que açò siga possible

Que en gaudiu!!

Pura Peris. Membre del CEL.

No hay comentarios: