domingo, marzo 27, 2011

COSES DEL COSTRE POBLE

BALANÇ D’UN ANY

Acabem de deixar enrere un any i sempre que això ocorre, empreses, associacions, governs i particulars fem balanç de tot lo fet i el que queda per fer…. Des del Centre D'estudis Locals també volem fer-ho i vos diem que al llarg de l'any 2009 hem realitzat algunes accions humils, gestos menuts que no per això tenen poca importància.

Són accions que s'encaminen a vetlar per la conservació del patrimoni natural o a vetlar per la conservació de l'escàs patrimoni arquitectònic amb que comptem, com la descoberta i recuperació de les reixes de les portes de l'antic Palau o la conservació de la façana del bar Foro.

Són també accions encaminades a conservar el patrimoni històric i documental, com ha sigut la col·laboració amb els professors de la Universitat que han redactat un llibre, encara no editat, sobre la història de L'Eliana.

Hem trobat en l'Arxiu de la Generalitat l'expedient de segregació de L'Eliana dels anys 1939-1958 que ens obliga a revisar la nostra història recent i avançar la segregació alguns anys abans.

També s'ha trobat l'expedient de don Luís Escribà, “el mestrillo”, represaliat per la dictadura i posteriorment designat primer Alcalde de la democràcia. I no oblidem l'expedient iniciat per don Enrique Daríes sol·licitant la devolució a L'Eliana dels terrenys cedits a Paterna per a la creació de Sant Antoni de Benaixeve.

Les accions reivindicatives també en formen part de les nostres accions. Al CEL es deu la presentació davant l'Ajuntament de l'escrit demanant l'abolició de l'ordre d'anul·lació de la segregació i independència que es va signar l'any 1939 i la presentació per a la retirada de la medalla d'or que l'any 1969 li va atorgar el nostre municipi al general Franco.

Al mes de febrer es va inaugurar l'exposició de fotografies “L'Eliana: un trajecte vital” que a hores d'ara ha iniciat una itinerància per les diferents escoles de L'Eliana, acompanyant-se d'un quadern didàctic per als alumnes.

També va partir del CEL la proposta d'elaborar un material didàctic que tractara la història de L'Eliana i la fera arribar als més menuts. Així nasqué Cap de Ceba i Cap de Suro: un passeig per la història de L'Eliana amb un quadern didàctic i CD de cançons que ha estat treballat en les escoles durant el 2009.

A l'estiu organitzàrem la II Nit de Sant Elies amb el reconeixement a entitats i persones significatives pel seus mèrits i treball: els Colombaires, la Unió Musical i el Tio Sebastià foren els premiats en l'última edició..

Al mes de novembre tornàrem a realitzar un acte recordatori als caiguts en el front durant la Guerra Civil que, per segon any, reuní als familiars al cementeri municipal en un acte ple d'emotivitat.

En aquests moments el CEL prepara una sèrie d'activitats per a la commemoració dels 400 anys de l'expulsió dels Moriscs.

PERÒ algunes coses més se'ns han quedat en el tinter:

–No hem pogut aconseguir que l'Ajuntament cree la plaça d'arxiver municipal ni que organitze l'Arxiu Municipal segons les lleis vigents

–No hem pogut confeccionar una orla amb les fotografies de tots els membres del Comité de Defensa Passiva de la Guerra Civil i del primer i segon consell municipal de L'Eliana

–No hem pogut aconseguir la protecció efectiva del Molí de la Lluna ni la seua declaració com a Bé d'Interés Cultural

–No hem pogut recopilar el material gràfic per a realitzar un alçament dels plànols de l'antic Palau

–No hem pogut investigar els elements mobiliaris de l'Heretat Carmelitana que es varen desamortitzar…..

El nostre treball continua amb noves propostes de treball, noves vies i nous projectes que estan en marxa com ara l'edició d' un llibre que reculla totes les associacions sense ànim de lucre de L'Eliana, la recerca de material fotogràfic i documental o l'organització de les activitats per a recordar l'expulsió dels Moriscs amb una exposició de fotografies i altres coses.

El treball continua.

Les portes del CEL estan obertes per a tots i totes: info@celdeleliana.com

No hay comentarios: